2009. aug. 30.

Mindenki kereshet pénzt a YouTube-ra feltöltött videóival

Dajkó Pál @ IT café

A Google a Partner Program kiterjesztésével igyekszik mind a felhasználókat, mind a hirdetőket magához csábítani.
A Google a YouTube-bal kapcsolatos problémák egyik megoldásának szánta a másfél évvel ezelőtt elindított Partner Programot, melynek keretében felajánlották a nagy kínálattal rendelkező és népszerű tartalomszolgáltatóknak, hogy a YouTube-on való megjelenés következtében megszerzett reklámjövedelmeket megosztják a videomegosztó és a tartalom tulajdonosa között. Ezzel két legyet igyekeztek ütni egy csapásra: lecsillapítani a szerzői jogok megsértései miatt ágálókat, illetve odacsábítani, megtartani azokat a vállalkozásokat, akik a masszívan veszteséges YouTube-nak is termelnek pénzt.

Ám ez a lehetőség csak a nagy vállalkozások számára volt nyitva, pedig a YouTube videóinak többségét nem ők töltik fel. Az egyenlőtlenség megszüntetése végett, valamint a bevételek növelése céljából ezért a vállalat tegnap bejelentette, hogy mostantól bárki beléphet ebbe a programba: vagyis a magánfelhasználók is részesülhetnek a Google reklámbevételeiből feltöltött videóik után.



A YouTube a jövőben folyamatosan figyeli majd, hogy mely videók válnak hamar népszerűvé, s ha ez elér egy adott szintet, akkor a feltöltőt meghívják a partnerek közé. A csatlakozni kívánó számára videója mellett megjelenik egy link, ahol beléphet a programba (Enable Revenue Sharing). Ha elfogadja az ajánlatot, akkor a YouTube reklámokat helyez el az oldalon, az ezután járó jövedelmet pedig havonta a felhasználó Google AdSense számlájára utalják.

Azt a Google egyelőre nem tett világossá, hogy pontosan milyen feltételekkel lehet majd csatlakozni (letöltésszám, népszerűség, a felhasználási feltételek betartása stb.), de egyébként a Partner Program előírásai, szabályai vonatkoznak a felhasználókra és feltöltött anyagaikra, például az, hogy várhatóan a bevétel nagyobb része (70-90 százalék) a feltöltőt illeti. Tom Pickett, a YouTube online értékesítésért felelős vezetője mindenesetre azt nyilatkozta, hogy nem csak az új, mostantól feltöltött videókra vonatkozik az új lehetőség, hanem a régebbi népszerű anyagokra is, s arra számítanak, hogy a mostani partnerek ezres nagyságrendje robbanásszerűen emelkedik tízezrekre.

Az új lehetőség egyelőre csak az Egyesült Államok lakói számára elérhető, de az ígéret szerint hamarosan kiterjesztik az egész világra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése