2012. máj. 29.

Rebel Pengék - Két nevezés, két díj

A május 25-én megrendezett Arany Penge díjkiosztó gálán a Rebel Rouse két munkáját bronz pengével jutalmazta a zsűri. Az Audi Sound Studio digitális craft kategóriában, míg a Volkswagen up! és Beetle tesztvezetésre buzdító kampány az innovatív média megoldásért kapott díjat.

Azt gondolom, hogy az Arany Pengén a bronz szebben csillog, mint más versenyeken az ezüst, vagy akár az arany. Aki figyelemmel követi a versenyt, az láthatja, hogy évek óta rengeteg díj nem kerül kiosztásra és kevés az ezüst, illetve az arany trófea.

Hogy ez évről évre így alakul, annak sok oka lehet, de zsűrizés jelenlegi rendszere már nem engedi meg az összeesküvéseket. Azt viszont igen, hogy egy alkotással akár 10 percet is eltöltsön egy zsűri tag, aminek eredménye, hogy az sokat tud gondolkodni, hasonlítani, mérlegelni.

Talán túl sokat is és túl közelről is. Így aztán nagyobb esélyel derül ki, hogy az adott anyag scam, vagy egy már létező, sikeres alkalmazás fellogózott klónja, vagy egy 5 évvel ezelőtt leforgatott film pontos mása.
Ilyen esetben természetesen elmarad a díjazás, scam esetében pedig még a shortlistről is lekerül a munka (a nevezési díj pedig visszajár a nevező ügynökségnek).

Ez egyrészről jó. Másfelől azok az alkotások, amelyek nem humorral, vagy supercool technológiával operálnak, könnyen a nézegetés áldozatául esnek. Hiszen a zsűritag a rengeteg nevezés darálása közben el tudja veszíteni az objektivitását és mindent gyengébbnek érez, mintha steril környezetben találkozna velük.

Így eshetett meg az a sajnálatos tény, hogy Pőcze Balázs (Mito) zsűri társammal hiába vártunk bizonyos kedvenc digitális alkotásokat, azok csak nem kerültek a gépünkre, mivel fel sem kerültek a shortlistre. Pedig  szerettünk volna díjazásra is elegendő pontozással jutalmazni őket. (Természetesen a díjakhoz kettőnk pontjai bőven nem lettek volna elegendőek, hiszen ahhoz 9 zsűri tag pontjainak hasonló átlaga szükséges.)

Persze mindenkinek megvannak a szempontjai és nagyon szubjektív tud lenni az ítélkezés, de azért egy picit szerencsétlennek érzem, hogy pl. a Carnation munkái, vagy néhány SMBP-n díjazott alkotás valahol az előzsűrizés közben elveszett. Miközben tudom, és megtapasztaltam, hogy szándékosság nem állhat az eredmény hátterében.

Viszont a díjaktól függetlenül elmondható, hogy az Arany Pengére nevezett munkák színvonala erősen emelkedik, és egyre nehezebben lehet kijelenteni, hogy ez vagy az a munka jobb, mint a másik.
Digitális területen ez mindenképpen igaz. És azt gondolom, hogy ez szakmai szempontból mindenképpen jó hír.


2 megjegyzés:

  1. Sajnos a zsűrizés átment mozizásba. Ott tartunk, hogy a honlapokat és a digitális megoldásokat is videók alapján kell megítélni. Amihez nincs, az nyilván szar. Amihez van, az meg azt hitet el magáról, amit akar. Például azt, hogy egy alkalmazás, pedig csak néhány háttérnek beállítható JPG egy rakás ikonnal és egy kétoldalas PDF-fel használati utasításként. Grat a Pengékhez!

    VálaszTörlés
  2. :) Minden szavad igaz. Pl. egy Epicán vagy Cannes-ban 2-3 perc jut egy munkára. A film miatt pedig tényleg azt hiszik a polcról, hogy alkalmazás. De talán még ez sem az igazi gond. Hanem az, hogy te meg én tényleg megcsináltuk volna alkalmazásnak... ;)

    VálaszTörlés