2010. jan. 15.

Alapfok: Legends Shop - 15 perces legenda

Nem sok kampány jut el hozzám természetes úton, mivel a készítők általában elküldik a kampány indulásáról szóló sajtóközleményt, vagy egyszerűen csak szólnak, hogy láttam-e már. A Legends karácsonyi akciója viszont mindenféle PR nélkül talált meg a Facebookon.



Azért gondoltam, hogy írok pár sort róla, mert többször kérdezték már tőlem, hogy mi az a minimum, amit szerintem meg lehet csinálni a közösségi hálón, de nem kell hozzá ügynökség, nem kell hozzá idő, pénz, hozzáértés, és mégis sikeres lehet.

Hát ez a promo ilyen. (Bár nem tudom, csak sejtem, hogy milyen eredménye volt az aktivitásnak)

A karácsonyi kommunikáció megbízója a Legends Westend üzlete (Converse, O'Neill) A cég december 11. és 22. között 12 alkalommal hirdetett engedményes vásárt 15, 30, 45 vagy 60 percen át. Az értesítés a Facebook group falán jelent meg, a vásárlás viszont fizikailag a Westendben történt.
Ebből azért kiderül, hogy a célcsoport igen szűkre volt tervezve. Trendi és wannabe fiatalokra, akik a belvárosban élnek, dolgoznak, vagy tanulnak.

Az akció mechanizmusában nincs semmi forradalmi, meglepő vagy egyedi, éppen ezért a közösségi média területén kezdőknek az első óra anyagaként ajánlott. Minden pozitív és negatív tanulságával együtt.

A promóciónak a szokásos két oldala van: regisztrálj a Facebook groupra, cserébe értesítünk arról, hogy mennyi ideig és mikor vásárolhatsz akár 80%-os kedvezménnyel. Klasszikus adatbázisépítés és sales promo párosítás.

Tartalmak: pozitívum.
Az ilyen akciós Facebook groupok készítői általában elfelejtik, hogy az imázs, az érzelmi kötődés, legalább olyan fontos (ha nem fontosabb), mint az alacsony ár. De a Legends nem követte el ezt a hibát és nagyon érdekes, a márkái szempontjából erősen releváns extrémsport-celeb gyűjteménnyel hozta közelebb közönségét a forgalmazott termékekhez és az azokhoz köthető sportokhoz. (Én pl. végigböngésztem négy figurát, pedig fogalmam sincs a surfről, vagy a gleccserekről)
Persze mérhetetlenül egyszerűen terítette ki a Legends az anyagait. Az aktivitások szünetében linkeket vagdosott be a group wall-postjaiba.



Szöveges tartalom: pozitívum
A promóció leírása világos és tömör. Megelőz minden félreértést, ott magyaráz ahol kell és tippeket is ad, hogy a rajongó hogyan építsen maga köré egy információs láncot, ami a kellő pillanatban segítheti a vásárlást. Ezzel jól csomagolt WOM hatást is kelt. Nem túl nagyot, de legalább ötszöröződik az elérés.
És ami a legfontosabb: a célcsoportja stílusában kommunikál.

Dialógus: negatívum
Nincs dialógus, nincs hozzászólási lehetőség. Azaz a megbízó gyakorlatilag az email hírlevelét cserélte Facebookra. A tisztelt megbízónak nyilván fogalma nincs arról, hogy képzetlensége mekkora kárt okozott neki. Ugyanis az ezer user helyett csatlakozhatott volna akár tízezer vagy több is, csak mert beszélnek róla. Azaz eladhatott volna akár tízszer több árut is.
De ha nincs dialógus, akkor nincs komment, nincs "user generated content", nincs bevonás, és nincs buzz sem. Csak egy lagymatag promo ...ami ebben a formában hatékonynak semmiképpen nem nevezhető.

Felhasználói aktivitás: zero
A fentiek értelmében elhanyagolható. Maga a csatlakozás, pár megosztás és pár komment a fotó galériában.

Extrák: ?
Nincs. Ez egy full fapados sales promo. Pedig akár a userek által is jöhetett volna plusz tartalom, vagy mozgás. Már ha lett volna dialógus.

Összegezve:
Egy ilyen aktivitást bármelyik márka percek alatt össze tud dobni, külső segítség bevonása nélkül. Bár ezt úgy mondom, hogy közben tudom: a reklámozók nagy része csak hiszi magáról, hogy pl. tud fogalmazni vagy van ízlése.
De azért próbálkozzanak minél többen, mert így tanul az ember ...csak kérem kerüljék ezt a Magyar Közlöny tipusú unalmas és taszító egyirányú hozzáállást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése